Освіта – ліки від кризи

8 грудня 2009,Публікації » Новини
Освіта – ліки від кризиСаме до такого висновку дійшли учасники Міжнародної конференції, що відбувалася 1–3 грудня 2009 в Братиславі, Словаччина.
Організатором конференції стала Профспілка працівників освіти і науки Словаччини OZPSaV. На конференцію були запрошені 12 іноземних делегацій з Угорщини, Німеччини, Латвії, Польщі, Нідерландів, Болгарії, Білорусі, України, Чехії, Франції, Росії, Словаччини.

Київську міську організацію Профспілки працівників освіти і науки України представив голова Олександр Яцунь.

На пленарному засіданні були обговорені наступні питання:
1. Зберегти учителя.
2. Вчителю – європейські соціальні стандарти.
3. Посилення значення профспілки на етапі інтернаціоналізації освіти
.
Конференція продовжила роботу чотирьох групах, на яких учасники мали змогу презентувати профспілкову діяльність регіону, країни та висловити свої міркування з обраної тематики:
– важливість навчання протягом всього життя для процвітання країн Центральної та Східної Європи в час глобального спаду;
– соціально-економічні умови працівників дошкільної освіти під час кризи;
– соціально-економічні умови працівників вищої освіти, науки і дослідницької сфери під час кризи;
– фінансування регіональної (початкової та середньої) освіти під час кризи.

У ході роботи делегати відвідали середні та вищі школи в Братиславському регіоні та ознайомилися з культурою наймолодшої столиці Європи – Братислави, що зберегла майже двотисячолітню історію славної династії Габсбургів.
Підсумовуючи роботу конференції, учасники ще раз підтвердили думку про те, що саме освіта має бути пріоритетом у розвитку країн, а профспілка – ефективний засіб від фінансово-економічної кризи.

О. Яцунь у своєму виступі зазначив: «Профспілки європейських країн повинні внести під час кризи в процеси глобалізації вагомі корективи у сторону соціальної справедливості. В єдності – наша сила».

Розгорнутий репортаж читайте у ІВ «Єдність» у грудні 2009 року.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада