Спільне засідання президій

спрямовані на захист трудових,
соціально-економічних прав та інтересів
працівників галузей бюджетної сфери
України в умовах фінансової кризи

Постановляють:

1. Визнати незадовільними дії органів законодавчої, виконавчої влади для відновлення та реалізації трудових, соціально-економічних прав і гарантій працівникам освіти, науки, охорони здоров'я, культури, державних установ, соціальної сфери забезпечення належного соціального захисту в умовах економічної та фінансової кризи.
  2. Схвалити та направити Президенту України, Прем'єру-міністру України, Верховній Раді України вимоги, спрямовані на покращення соціально-економічної ситуації в галузях бюджетної сфери, щодо:
    - скасування постанов Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2009 р. №939 "Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери", від 26.11.2008 р. №1036 "Деякі питання організації бюджетного процесу" як таких, що прийняті з порушенням принципу верховенства права, закріпленого у ст.8 та 113 Конституції України;
    - термінованого прийняття закону про бюджет на 2009 рік із забезпеченням дотримання при цьому гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян, недопущення звужень їх змісту та обсягу;
    - встановлення розміру тарифу І розряду ЄТС для працівників бюджетної сфери на рівні мінімальної заробітної плати, яка має дорівнювати прожитковому мінімуму з розрахунку на працездатну особу;
    - забезпечення законодавчо встановлених гарантій щодо рівня заробітної плати та житлово-побутового забезпечення працівникам та пенсіонерам з їх числа, які проживають у сільській місцевості;
    - забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, гарантування дотримання механізмів їх компенсації та індексації;
    - недопущення надання працівникам примусових безоплатних відпусток, розширення неповної зайнятості;
    - вжити дієвих заходів для недопущення закриття установ і закладів бюджетної сфери, скорочення робочих місць та масових звільнень працівників;
    - запровадження мораторію на підвищення цін і тарифів.
  3. Звернутися до Міністерства юстицій України стосовно правомірності реєстрації постанов Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2008 р. №939 "Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери", від 26.11.2008 р. № 1036 " Деякі питання організації бюджетного процесу" як таких, що прийняті без погодження з профспілками.
  4. Центральним(ій) комітетам(раді), регіональним організаціям профспілок, місцевим та первинним організаціям:
    4.1. Довести до відома працівників відповідних галузей спільне рішення президій профспілок працівників бюджетних галузей, опублікувати в засобах масової інформації.
    4.2.Для забезпечення виконання вимог комплексу заходів, спрямованих на розширення застосування практики звернення виборних органів профспілок, членів профспілок до органів прокуратури, судових органів з приводу порушення трудових соціально-економічних прав та інтересів працівників.
    4.3. Контроль за виконанням спільної постанови покласти на керівників відповідних профспілок і доручити їм здійснювати оперативну роботу для забезпечення виконання даної постанови.
  1. Уповноважити ФПУ, голів галузевих профспілок вирішити дану постанову з Кабінетом Міністрів України.

Голова ЦП Профспілки працівників освіти і науки України

Л.С. Сачков