Комітет з науки і освіти не підтримує надання вчителям статусу держслужбовців

21 квітня 2010,Публікації » Новини
Комітет з науки і освіти не підтримує надання вчителям статусу держслужбовців Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді відхилити ряд законопроектів щодо надання статусу держслужбовців педагогічним працівникам. Про це повідомляє прес-служба Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти. Зокрема, Комітет рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань надання статусу державного службовця медичним, педагогічним і науково-педагогічним працівникам, а також відхилити законопроект щодо розширення соціальних гарантій працівників закладів охорони здоров’я, навчальних закладів та установ освіти державної форми власності.

На засіданні Комітету зазначалось, що вказані законопроекти в основному погіршують соціально-економічне становище педагогічних та медичних працівників та звужують їх права.
Також, у Комітеті наголошують, що для державних службовців встановлено низку особливих вимог та обмежень чинним законодавством України. Наприклад, державні службовці не можуть брати участь у страйках, займатись підприємницькою діяльністю тощо.

У порівнянні з державними службовцями чинним законодавством встановлені переваги медичних та педагогічних працівників щодо тривалості відпустки та робочого часу (у освітян, наприклад, 56 денна відпустка та 18 годинний робочий тиждень), їх права на пенсію за вислугою років при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років тощо.

Голова Комітету Володимир Полохало підкреслив, що "механічне прирівнювання педагогічних працівників до статусу державних службовців суттєво звузить їх права, погіршить їх статус і можливості".

Він зауважив, що вчителі самі не хочуть бути державними службовцями. "До Комітету за цей весь час не надійшло жодного листа від освітян з проханням підтримати цю законодавчу ініціативу", - наголосив Голова Комітету.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку