Аналітична довідка за результатами проведених зустрічей

25 червня 2010,Публікації » Новини

Аналітична довідка за результатами проведених зустрічей У період з 16 по 24 червня у більшості районах столиці відбулись робочі конструктивні зустрічі голови Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України з профспілковим активом освітян, присвячені врегулюванню питань оплати праці працівників освіти столиці. У заходах взяли участь представники райдержадміністрацій, управлінь освіти м. Києва та голови районних профорганізацій.
Під час їх проведення з’ясовано, що, у зв’язку з невиконанням дохідних частин бюджетів районів та високими розмірами вилучень з них, майже у кожному районі виплата освітянам заробітної плати, відпускних та грошової допомоги на оздоровлення відбувається поетапно.

Наразі ситуація з оплатою праці у більшості районах освітян поліпшилась порівняно з минулим роком. Позитивна динаміка у здійсненні виплат пов’язана з проведенням 7 червня круглого столу за участі Головного фінансового управління, Головного управління освіти виконавчого органу Київради (КМДА), начальників фінуправлінь та управлінь освіти районів, голів районних організацій Профспілки з цих питань. Наслідком проведення круглого столу є збільшення лімітів на отримання короткострокових позичок з Державного казначейства України.

Представниками районних органів влади була надана інформація про заходи, що вживатимуться для виплати освітянам заробітної плати, відпускних та оздоровчих та озвучено терміни, у які планується ліквідувати затримку виплат. Так, у Голосіївському, Печерському, Солом’янському, Святошинському районах планувалося здійснити виплати до 25 червня, у Оболонському, Шевченківському, Дарницькому, Подільському деснянському районах – до 5 липня 2010 року.
Станом на 25 червня затримується виплата авансу за червень у Оболонському, частково Святошинському (виплачено у 21 закладі) та Голосіївському (працівникам ЗНЗ) районах.
У Дарницькому районі не виплачено відпускні та оздоровчі працівникам, яким відпустка надана після 18 червня, Подільському та Деснянському – освітянам, яким відпустка надана після 20 червня, У Святошинському районі заробітну плату за час відпустки виплачено у 21 закладі. Лише 40% працівників, яким надано відпустки, Шевченківського та 10% освітян Оболонського районів отримали відпускні та оздоровчі.

Не залишено поза увагою учасників зустрічей також питання встановлення та виплати працівникам освіти надбавок за складність та напруженість у роботі відповідно до постанови КМУ №1298 від 30.08.2002 року та надбавок за престижність педагогічної праці, передбачених постановою КМУ № 1130 від 05.10.2009 року.
В усіх районах міста Києва виплачуються надбавки у розмірі 20% посадового окладу за престижність педагогічної праці окремим категоріям педагогічних працівників (вчителям, вихователям, керівникам, посади яких віднесено до педагогічних, загальноосвітніх навчальних закладів). Проте у жодному районі міста Києва не збережено виплату надбавок за складність та напруженість у роботі відповідно до постанови КМУ №1298 від 30.08.2002 року на рівні 2009 року, у Деснянському районі виплату цих надбавок припинено з квітня 2010 року. Непедагогічні працівники Шевченківського району отримують надбавку за складність та напруженість у роботі у розмірі 8% посадового окладу, Солом’янського , Голосіївського – не отримують ці надбавки.

Крім того, на зустрічах обговорювались питання:
- виконання вихователями дошкільних навчальних закладів Солом’янського району неповного навантаження (0,86 ставки) внаслідок зменшення тривалості роботи дитячих груп (10,5 годин в день);
- здійснення перерахунку заробітної плати працівників освіти м. Києва за січень – квітень 2010 року, у зв’язку з прийняттям постанови КМУ № 337 від 12.05.2010;
- виплата медичним працівникам закладів освіти грошової допомоги до професійного свята;
- надання працівникам освіти Солом’янського району грошової допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу;
- встановлення надбавок за престижність педагогічної праці всім категоріям педагогічних працівників.

За результатами зустрічей у першу чергу необхідно врегулювати:
1) отримання короткострокових позичок, зокрема, для освітянам Оболонського району заробітної плати, відпускних, оздоровчих (станом на 25.06.2010 року лише 10% працівників освіти отримали відпускні та оздоровчі!);
2) встановлення надбавок за складність та напруженість у роботі працівникам закладів освіти Деснянського району (виплату припинено з 1.01.2010 року).

На вимогу голів первинних профспілкових організацій освітян здійснюється збір підписів для звернення до Президента України з питань оплати праці та до депутатів Київради для встановлення при коригуванні бюджету м. Києва надбавок за складність та напруженість у роботі в розмірі: 50% посадового окладу – керівникам та 20% – іншим працівникам закладів освіти.
Невчасна виплата заробітної плати призводить до справедливого невдоволення у трудових колективах. Так, освітяни Оболонського району налаштовані вкрай рішуче та висловлюють своє прагнення до активних протестних дій.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада