Зривів навчального процесу через відсутність підручників не буде – О.Удод

Зривів навчального процесу через відсутність підручників не буде – О.Удод Міністерством освіти вжито достатньо підготовчих заходів для того, щоб учень, учитель і керівництво шкіл були готові до проведення занять за новими програмами в 10-му класі. Про це, під час прес-конференції у Києві сказав директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Олександр Удод.

"Я можу сьогодні гарантувати, що ніяких зривів навчальних процесів у зв’язку з тимчасовою відсутністю підручників на початок вересня не буде, тому що Міністерством освіти і науки та нашим інститутом вжито достатньо підготовчих заходів для того, щоб учень, учитель і керівництво шкіл були готові до проведення занять за новими програмами в 10-му класі", - зазначив Олександр Удод.
"У нас уже розміщені на сайтах Міністерства освіти, нашого інституту, видавництв, які друкують підручники для 10-го класу, електронні версії перших параграфів підручників. Усі міські школи підключені до Інтернету, 86% сільських шкіл підключені до Інтернету, тобто проблема доступу до Інтернету фактично розв’язана", - додав він.

Крім того, він поінформував, що перші параграфи підручників для 10-го класу розміщені у спецвипуску газети "Освіта України", а також передані до видавництва "Педагогічна преса" для розміщення у спецвипуску газети "Сільська школа" і фахових журналах зазначеного видавництва.

Також, Олександр Удод зазначив, що програма 2010 року з видання підручників для 10-го, 2-го, 1-го і 5-го класів буде виконана. Він повідомив, що для видання підручників у державному бюджеті на 2010 рік передбачено 198,6 млн грн.

"Станом на 18 серпня 2010 року із зазначеної суми виділено 141,2 млн грн. Це дало змогу в першу чергу виплатити борг у сумі 28,3 млн грн видавництвам за видрук у 2009 році підручників для 9-го класу та проавансувати видання підручників на 2010 рік", - сказав він.

О.Удод розповів, що на сьогодні надруковано 8 підручників для загальноосвітніх навчальних закладів: "Буквар", "Українська мова" (2-й клас), "Читанка" - 1 та 2 частини (2-й клас), "Математика" (2-й клас), "Українська література" (10-й клас) та 2 підручники для шкіл з навчанням мовами національних меншин.

"Усі підручники не будуть у школах на 1 вересня, а будуть поставлятися у вересні та в жовтні. Виходячи з того, що ми в першу чергу проавансували підручники для 10-го класу і почався друк понад 6,6 млн примірників підручників, близько 85% підручників гарантовано на кінець жовтня будуть у школах", - сказав він.

Водночас директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти зазначив, що проблеми з тимчасовою відсутністю підручників на початку навчального року можуть виникнути лише у 10-класників. Проблеми з підручниками по інших класах успішно вирішуються.