ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

13 січня святкуємо Щедрий вечір та старий Новий рік

13 січня 2009,Публікації » Новини
13 січня святкуємо Щедрий вечір та старий Новий рік13 січня в Україні святкують старий Новий рік або Маланку. У народi цi свята об’єдналися, i тепер ми маємо Щедрий вечiр або свято Маланки або старий Новий рiк.

Маланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, які в народі так і називають - гостини Меланки.

«Щедрий вечiр, Добрий вечiр, Людям на здоров’я!», – так починалися щедрiвки.
Щедрiвки твори свiтського призначення. Вони вiдбивали настрої та бажання простого народу, будили його уяву про краще життя, зачаровували слухачiв щедрiстю та поезiєю слова. Саме щедрiвки у передноворiчну нiч спiвали дiти пiд вiкнами сусiдiв, коли йшли щедрувати або маланкувати.

Дiйовими особами Маланки виступали тварини - «коза», «журавель», «бик»; демонологiчнi персонажi - «смерть» i «чорт»; побутовi - «піп», «пан», «жандарм»; етнiчнi - «гуцул», «циган» та iншi. Маланка була парубоча та дiвоча. Центальну роль Маланки виконував парубок, перевдягнений у народне вбрання дiвчини або молодицi. Пiд хатою або зайшовши до неї, учасники дiйства розiгрували кумедні сценки - інтермедії.

Дiвоча Маланка мала бiльш поважний характер. Обиралася найкраща з дiвчат, яку вдягали «молодою». Серед її прикрас були вiнок, стрічки, багато намиста. Iнша дiвчина виконувала роль «молодого» на iм’я Василь i вдягала жупан, шаровари, шапку, взувала чоботи. Дiвоча ватага iменувалася дружками. Дiвчата з «Василем» i «Маланкою» до хати не заходили, а щедрували пiд вiкнами.

А ось зранку 14 сiчня хлопчики (бо тiльки вони мали на це право) ходили по хатах i «посiвали». На щастя, на здоров’я, на Новий рiк» саме так поздоровляли хазяїв з Новим роком i, розкидаючи зерно, бажали доброго врожаю, здоров’я та удачi.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018

28.лютого