Переговорний процес розпочато

13 жовтня 2010,Публікації » Новини

Переговорний процес розпочатоПостановою президії ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 22 вересня 2010 року «Про дії Профспілки працівників освіти і науки України у зв'язку з порушенням трудових прав оплати праці працівників галузі, зниження рівня законодавчо встановлених соціально-економічних гарантій» було затверджено створення робочої групи для ведення переговорів з Верховною Радою, Кабінетом Міністрів України, до складу якої входить голова КМОППОіНУ О.М. Яцунь.

12 жовтня 2010 року відбулася зустріч чільників профспілкового руху - Л.С. Сачков, Г.Ф. Труханов, О.М. Яцунь, В.Ф. Цвих, А.Д. Цикалюк - з Міністром освіти Д.В. Табачником. Тож розпочато переговорний процес із соціальним партнером - Міністерством освіти і науки України.
На сьогодні проект бюджету негативно вражає надзвичайно кризовими цифрами: потреба галузі - 19. 9 млд грн, а Міністерством фінансів надаються контрольні цифри, що складають лише 12. 5 млн грн, тобто дефіцит нарахувань у сфері освіти становить 7. 4 млд грн. Наслідками цього недофінансування є жалюгідна заробітна плата педагогам, заблокування Єдиної тарифної сітки та скорочення інших освітніх програм.
На нараді голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Л.С. Сачков  озвучив основні вимоги, адресовані уряду:

1) прийняття бюджету освіти у повному обсязі;

2) виконання ст. 57;

3) розмороження Єдиної тарифної сітки.

Д.В. Табачник, усвідомлюючи відповідальність перед галуззю, перед освітянами, надзвичайно серйозно поставився до наших тривог.

Члени робочої групи домовилися з Міністром освіти про чергову зустріч, але набагато ширшого формату. На цю нараду Д.В. Табачник запросить представників Міністерства фінансів, які формують бюджет на наступний рік. А ми зі свого боку залучимо членів президії - профспілкових лідерів з усіх областей держави. Такий захід планується провести на наступному тижні, орієнтовно 20 жовтня поточного року.
Подальші кроки залежатимуть від ефективності цих переговорів. Результатом нарад має стати наповнення проекту бюджету, Єдиної тарифної сітки та освітніх програм реальним фінансуванням.
Якщо влада буде глуха до наших вимог, то 26 жовтня відбудеться галузева акція протесту проти кризової соціально-економічної ситуації у сфері освіти і науки. Планується маніфестація чисельністю понад 10 тис. освітян з усієї України з активною участю столичних педагогів.
 Враховуючи конструктивність теперішнього діалогу, можна сподіватися на безконфліктне вирішення нагальних проблем. У цьому випадку український учитель зможе хоча б трохи психологічно розвантажитися під час осінніх канікул.

15 жовтня 2010 року відбудеться наступний етап переговорів з членами профільного комітету Верховної Ради за участю Міністра освіти і науки України.

Ми розпочали конструктивні переговори з владою, і є сподівання на позитивний результат.

Голова Київської міської організації Профспілки

працівників освіти і науки України