Звернення до Президента України

16 січня 2009,Публікації » Новини

Звернення
Федерації профспілок України, Центральних комітетів (ради) профспілок працівників освіти і науки, охорони здоров’я, культури, державних установ, соціального захисту
до Президента України

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу !

Від імені чотирьохмільйонного загону членів профспілок працівників освіти і науки, охорони здоров’я, культури, державних установ, соціального захисту звертаємося до Вас, як гаранта Конституції України, з приводу необхідності вжиття заходів для забезпечення визначених законодавством трудових прав працівників бюджетної сфери суттєво звужених прийнятими останнім часом постановами Кабінету Міністрів України.

Так встановлення з 1 грудня 2008 року постановою Кабінету Міністрів України від 25.10.2008 р. № 939 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери» фіксованої величини посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки в розмірі 545 гривень суперечить нормам ст.43 Конституції України, ст. 3 та ст.6 Закону України «Про оплату праці», ст. 96 Кодексу законів про працю України, ст.59 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Зазначеним законодавчим нормам суперечать також положення постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу».

З прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 20.12.2008 № 1117 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 і від 25 жовтня 2008 р. № 939» порушено міжкваліфікаційні (міжпосадові) співвідношення розмірів тарифних ставок (посадових окладів) педагогічних, науково-педагогічних, наукових, медичних працівників, працівників культури, соціального захисту та інших.

Зазначені постанови уряду, прийняті без погодження з профспілками, з порушенням положень Генеральної угоди, фактично призвели до «замороження» заробітної плати працівників бюджетної сфери, що спричинило активну участь їх у масових колективних діях для захисту своїх прав та інтересів.

Зважаючи на викладене, просимо скасувати постанови Кабінету Міністрів України від 25.10.2008 р. № 939 «Питання оплати праці працівників установ», від 26.11.2008 р. № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу», від 20.12.2008 № 1117 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 і від 25 жовтня 2008 р. № 939», що сприятиме забезпеченню трудових прав працівників бюджетної сфери, відновленню довіри до органів державної влади, розвитку соціального діалогу.

В.о. Голови Федерації профспілок України Г.В. Осовий
Голова ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Л.С. Сачков
Голова ЦК Профспілки працівників охорони здоров’я України В.М. Коваль
Голова ЦК Профспілки працівників культури України Л.Ф. Перелигіна