На Хрещення Господнє вода стає цілющою

19 січня 2009,Публікації » Новини
19 січня Україна святкуєі Хрещення Господнє або Святе Богоявлення – одне з двонадесятих неперехідних свят православної церкви.

Головна подія Хрещення - Водосвятість, для цього в одному з водоймищ здавна встановленому місці робиться ополонка - Йордань. Участь в урочистому хресному походу, молебень, отримання святої води - весь цей день сповнений для християнина особливим значенням. Після молебня на річці, в ній купаються роздягнені, щоб вилікуватися від хвороб і очиститися від гріхів. Цього дня вода ввважається цілющою.

Вчені, що вивчають цей феномен вже більш півстоліття, поки що не знайшли йому пояснення. "Я зробив безліч наукових експериментів над водохресною водою, - розповів фізик Віктор Жуков, науковий співробітник Київського інституту екології людини. - Наприклад, попросив десять осіб помалу відпивати святу воду протягом чотирьох годин. У результаті у всіх покращав стан шлунку, серця і кровоносних судин. Хоча на легені пиття ніяк не подіяло".

Учені так і не змогли точно пояснити цей феномен. Вони лише визнають, вода на день Хрещення дійсно змінюється, очищається.

"Цього дня у води змінюються біологічні властивості, вона стає абсолютно чистою на бактерійному рівні, - розповідає начальник Харківської лабораторії санепідконтролю води Володимир Кобилянський. - Вона стає стерильною, в ній зникають домішки і забруднення. Це явище фіксується у нас в день Хрещення вже впродовж 50 років на всіх ділянках системи водопостачання. Таким чином природа раз на рік чистить воду. Іноді вона залишається в очищеному стані впродовж 30 днів".

І хоча це лише гіпотеза, цікавий сам факт. Думка церкви і науки з приводу водохресної води співпадає.

"Священики називають водохресну воду великою агіасмою (святинею), - говорить насельник Києво-Печерської лаври ігумен Лонгін. - Греки вважали таку воду святою навіть без освячення. А на Русі прийнято молитися і освячувати воду. Тому 19 січня бажано запастися водою з освяченого джерела. Цю воду можна зберігати цілий рік, вона абсолютно не псується".