Історична подія українського дошкілля

Історична подія українського дошкілляВперше в історії незалежної України сталася довгоочікувана масштабна безпрецедентна подія – 5 листопада 2010 року відбувся І Всеукраїнський з'їзд педагогічних працівників дошкільної освіти.

На з'їзд були запрошені народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, секретаріату Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Профспілки працівників освіти і науки України, науковці Національної академії педагогічних наук, заступник голови Ради міністрів та Міністр освіти Автономної Республіки Крим, заступники голів обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, начальники та спеціалісти управлінь освіти обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Робота І Всеукраїнського з'їзду дошкілля проходила під головуванням міністра освіти і науки Д.В. Табачника. У вступній промові міністр оприлюднив поздоровлення Президента України В.Ф. Януковича та Прем'єр-міністра В.Я. Азарова делегатам I з'їзду. У зверненні Президент завірив освітян у подальшій належній увазі до проблем дошкілля з боку держави: «...Запевняю вас, що ми не допустимо тотального і безпідставного скорочення дитячих навчальних закладів, забезпечимо дошкільній освіті належне фінансування, створимо умови для будівництва нових садочків, модернізуючи їх матеріально-технічну та навчально-методичну базу».

Чільник МОН наголосив на потрібності відзначення Дня працівників дошкільної освіти для підвищення престижності професії вихователя.

Завдання з'їзду:

– об'єднати зусилля державних установ, громадських організацій, батьківської громади щодо розвитку дошкільної освіти як першої її складової;

– узагальнити та поширити досвід роботи педагогів щодо навчання та виховання дітей дошкільного віку;

– забезпечити повною мірою функціонування мережі дошкільних закладів у всіх регіонах держави.

Згідно з наказом Міністерства освіти та науки № 1055 від 4. 11. 2010 р. затверджено Нові штатні нормативи для дошкільних навчальних закладів.

«Це надзвичайно важливий документ, тому що попередній розклад було ухвалено і затверджено урядом у 1971 році. Уже стали дідусями ті, хто відвідували дитячі дошкільні заклади згідно з цього штатного розпису», - зауважив під час прес-конференції Д.В. Табачник.

На обговорення з'їзду був винесений проект Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти в Україні до 2017 року та проект Програми розвитку дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».

На загальне голосування було винесено проект резолюції І Всеукраїнського з'їзду педагогічних працівників дошкільної освіти. Тож, за прийняття проекту резолюції всі 1273 учасники проголосували одностайно.

Історична подія українського дошкілля

Прес-служба КМОППОіНУ