VII з'їзд Профспілки працівників освіти і науки України

18 листопада 2010,Публікації » Новини

VII з'їзд Профспілки працівників освіти і науки України17 листопада 2010 року у Будинку спілок відбувся VII з'їзд Профспілки працівників освіти і науки України, який завершив звітно-виборну кампанію, що протягом року проходила у всіх ланках галузевої Профспілки. З'їзд зібрав понад 250 делегатів.

У роботі з'їзду взяли участь Міністр праці та соціальної політики В.І. Надрага, Міністр освіти і науки України Д.В. Табачник, заступник голови Федерації профспілок України Ю.М. Кулик, Національний координатор МОП в Україні В.І. Костриця, представники Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, Академії педагогічних наук України.

Засвідчити свою повагу освітянській профспілці України прибули і міжнародні освітянські профспілкові організацій та об'єднання - Інтернаціоналу Освіти, Міжнародного об'єднання профспілок працівників освіти і науки, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Грузії, Молдови, Польщі, Росії, Франції.

Розпочинаючи роботу з'їзду голова Профспілки Л.С. Сачков щиро привітав молодих профспілкових лідерів зі святом - Днем студента.

Після обрання робочих органів та президії делегати заслухали звіт голови Профспілки про роботу за звітній період 2005 - 2010 роки та контрольно-ревізійної комісії.

Головними акцентами доповіді стали основні здобутки та проблеми, над якими працював Центральний Комітет Профспілки протягом звітного періоду - важкі питання оплати праці, якість підготовки молодих педагогічних кадрів, постійний контроль за охороною праці.
Велику увагу в звіті також було приділено соціальному партнерстві з владою, а також необхідності ґрунтовної підтримки галузі на державному рівні та підняття престижну професії учителя.

Зважений та інформативний був виступ Голови Київської міської організації Профспілки О.М. Яцуня. «Рівень освіти падає, адже вчитель на межі жебрацтва, - сказав Олександр Михайлович, - як працювати на плату, яка нижча стандартів МОП для слаборозвинених країн? Лише давши педагогу гідну заробітну плату та соціальні гарантії, ми матимемо захищеного вчителя, який не хвилюватиметься як прожити завтра. Оцінивши роботу Центрального комітету зауважив, що майбутнє за сучасним і прогресивним лідером, якому щиро довіряють спілчани і який, якщо потрібно, здатний на самопожертву.

Повний текст виступу

У своїх виступах делегати з'їзду обговорювали доповідь та давали оцінку роботі ЦК Профспілки. Зокрема: голова ППОС НТУУ «Київський політехнічний інститут» А. Гаврушкевич поінформував делегатів з'їзду про недосконалість законодавчої бази діяльності первинних профспілкових студентських організацій та запропонував шляхи вирішення проблемних питань студіюючої молоді. «Студентство - це основа «дорослих» профспілок, тож не залишайте нас зі своїми проблемами. Ми потребуємо вашої підтримки і в щоденній роботі, і, особливо - у співпраці з владними структурами» - підсумував Андрій.

Про складний проте конструктивний діалог з освітянами розповів Міністр освіти і науки України Д.В. Табачник. Окресливши напрями роботи Міністерства наголосив, що розроблено проект урядової постанови про встановлення і виплату 20% надбавки за престижність педагогічної праці всім педагогічним працівникам закладів освіти, яка знаходиться на погодженні у міністерствах і відомствах. Запросив студентські профкоми до співпраці щодо розробки положення про стипендіальний фонд.

Після виступів та обговорення порядку денного делегати затвердили Статут Профспілки та основні напрями діяльності Профспілки на період 2011 - 2015 рр. і прийняли відповідні постанови.

Відкритим голосуванням Головою Профспілки працівників освіти і науки України обрано Георгія Федоровича Труханова. Заступниками: Гарбаренко Любов Андріївну, Нікітюка Євгенія Даниловича, Романюка Сергія Михайловича.

В урочистій атмосфері з'їзд та іноземні гості подякували Л.С. Сачкову за плідну та самовіддану працю. За вагомі заслуги Леоніда Семеновича обрано Почесним головою Профспілки.

Прес-служба КМОППОіНУ

ЗАКОНОПРОЕКТ №2681 ДОЦІЛЬНО ПОВЕРНУТИ НА ДООПРАЦЮВАННЯ - ВИСНОВОК ГНЕУ ВРУ Відповідь Мінсоцполітики щодо оздоровлення дітей під час пандемії COVID-19 ШАНОВНІ СПІЛЧАНИ! ТРИВАЄ ЗБІР ПІДПИСІВ ПРОТИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №2681! Щодо організації роботи закладів дошкільної освіти під час карантину ПЕРЕВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІВ НА СТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ - РОЗ'ЯСНЮЄ МОНУ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОДАНО ПОЗОВ ЩОДО ДИСКРИМІНАЦІЇ ПЕДАГОГІВ ЗА ВІКОВОЮ ОЗНАКОЮ КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ