Ринок праці: нові правила гри

19 січня 2009,Публікації » Новини
Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» N799-VI від 25.12.2008 року внесено зміни до Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, законів України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про державну податкову службу в Україні».
Одна з найголовніших змін, яка з одного боку покликана стимулювати роботодавців до вивільнення працівників саме за п. 1 статті 40 КЗпП та виплачувати вихідну допомогу скороченим працівникам, з іншого боку погіршуватиме матеріальне становище працівника в разі настання безробіття – це виключення з критеріїв втрати особою роботи з незалежних від неї обставин – звільнення за п. 1 ст. 36 КЗпП, тобто за угодою сторін. Таким особам виплата допомоги по безробіттю починається з 91-го календарного дня.
Профспілковий комітет має проконтролювати виконання роботодавцем норм трудового законодавства та наполягати у разі звільнення працівників саме на застосуванні п. 1 статті 40 КЗпП.

Внесені зміни до законодавства України щодо зайнятості населення розширюють критерії підходящої роботи, а саме:

-для громадян, які не мають професії, або таких, які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки та перебувають на обліку як безробітні більш як 9 місяців підходящою роботою вважається участь в оплачуваних громадських роботах;
- для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше 12 місяців) перерви (крім громадян передпенсійного віку), підходящою роботою вважається участь в оплачуваних громадських роботах.

У той же час, визначені критерії роботи, яка не може вважатися підходящою:
● вона пов'язана із зміною місця проживання громадянина без його згоди;
● місце роботи розташоване за межами доступності послуг транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу місцевої ради;
● умови праці не відповідають правилам і нормам, встановленим законодавством про працю та про охорону праці;
● на запропонованому місці роботи заробітна плата нижча за встановлений законом розмір мінімальної заробітної плати або не забезпечуються гарантії щодо своєчасності її виплати;
● умови праці на запропонованому місці роботи не відповідають стану здоров'я громадянина, що підтверджено медичною довідкою.

Неоднозначними є нововведення стосовно працюючих пенсіонерів, які відповідно до Прикінцевих положень Закону сплачуватимуть внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття і не матимуть права на допомогу по безробіттю, а лише на соціальні послуги щодо пошуку підходящої роботи, перенавчання та підвищення кваліфікації, а також на інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням. Такі заходи щодо працюючих пенсіонерів з метою наповнення бюджету Фонду триватимуть до 1 січня 2011 року.

Одним із позитивів внесених змін є включення до застрахованих осіб зайнятих за цивільно-правовими угодами, військовослужбовців, іноземців, осіб без громадянства на користь яких здійснюється страхування на випадок безробіття. Таким чином, зазначені особи отримають можливість матеріального забезпечення передбаченого для застрахованих осіб. Також ці нововведення дозволять поповнити бюджет Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.
Законодавство передбачає обов'язкове отримання дозволу в державному центрі зайнятості роботодавцем для використання праці іноземних громадян (якщо інше не передбачено міжнародними угодами), навіть тим, що використовують працю іноземців у відповідності до Закону України «Про угоди про розподіл продукції» та Закону України «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» (до 1 січня 2011 року). У разі використання праці іноземних громадян та осіб без громадянства без дозволу державної служби зайнятості стягується штраф за кожну таку особу у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.
Довготривалий час профспілки наполягали на введенні в дію статей, що регламентують компенсацію часткового безробіття. На період до 1 січня 2010 року вводяться статті 24, 25 та частини друга-п'ята статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», тобто в межах прожиткового мінімуму стає можливим компенсація втрати застрахованими особами частини заробітної плати внаслідок вимушеного тимчасового скорочення нормальної чи встановленої на підприємстві, відповідно до законодавства України, тривалості робочого часу та (або) перерви в отриманні заробітної плати чи скороченні її розмірів у зв'язку з тимчасовим припиненням виробництва без переривання трудових відносин з причин економічного, технологічного та структурного характеру.

Також з метою збереження робочих місць запроваджується дотація роботодавцю у вигляді:

-фінансування витрат на оплату праці працівників, яких з метою запобігання вивільненню тимчасово переведено за їх згодою на іншу роботу (до 6 місяців протягом року) за умови збереження за ними основного місця роботи;
- фінансування витрат на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, щодо яких є загроза вивільнення у зв'язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва, за умови збереження за працівниками місця роботи.
Хоча порядок надання таких дотацій спрямованих на профілактику настання страхових випадків поки ще не затверджено, однак саме профспілки мають ініціювати перед роботодавцем отримання такої фінансової допомоги і долучатися до заключення трьохсторонніх договорів з центрами зайнятості та роботодавцями.

Реалізація норм зазначеного закону з профілактики страхових ризиків та виплат з часткового безробіття дозволить уникнути вивільнення 200-300 тис. працюючих.

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...

29.січня