Звернення до Л.М. Черновецького

Голові Київської міської державної адміністрації
Черновецькому Л.М.
Шановний Леоніде Михайловичу!

Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України стурбована оприлюдненим проектом розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) ”Про встановлення тарифів на платні послуги, що надаються лікувально-профілактичними державними і комунальними закладами охорони здоров’я” від 23.12.2008 р.

Даний проект розпорядження порушує частину третю статті 49 Конституції України, яка передбачає: ”Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена”.

Рішенням Конституційного Суду України № 10-рп/2002 від 29.05.2002 р. надається тлумачення Конституції України з даного приводу: ”Положення частини третьої статті 49 Конституції України "у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно" треба розуміти так, що у державних та комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається всім громадянам незалежно від її обсягу та без попереднього, поточного або наступного їх розрахунку за надання такої допомоги”.

При розгляді цього питання необхідно також керуватися Програмою подання громадянами гарантованої державою безоплатної медичної допомоги, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України № 955 від 11.07.2002 р.

У зв’язку з вищенаведеним просимо Вас зняти з розгляду оприлюднений проект розпорядження, як такий, що не відповідає чинному законодавству України.

З повагою
Голова