Уряд має час до 01.11.17р. виправити ситуацію

На порядку денному – звіти і вибори

Ось і закінчується черговий п’ятирічний період у діяльності Профспілки працівників освіти і науки України, а це означає, що прийшов час прозвітувати про зроблене за 5 років в первинних профспілкових організаціях, які є невід’ємною частиною Всеукраїнської Профспілки та її організаційної ланки - Київської міської організації Профспілки, що є найпотужнішою профспілковою організацією в м. Києві, визначити завдання на перспективу і оновити виборні профспілкові органи, яким належить вирішувати поставлені цілі та завдання. Саме у цей час потрібно докласти максимум зусиль, щоб люди обрали достойних лідерів, здатних рішуче відстоювати соціальні права та інтереси освітян столиці.

Для профспілкових організацій усіх рівнів, їхніх керівників та виборного профактиву звіти і вибори – напружена і відповідальна пора. Це своєрідний екзамен перед членами профспілки, а зрештою, і перед усім трудовим колективом, які довірили їм очолити первинку. Адже від щоденної роботи профспілкового комітету, рівня його підтримки членами профспілки у відносинах з адміністрацією і компетентності у вирішенні завдань, що стоять перед первинкою, залежить ефективність роботи профспілки в цілому.

Звичайно, хочеться, щоб така етапна в житті кожної профспілкової організації подія, як звітно-виборна конференція чи збори пройшла на високому професійному рівні, щоб вона не лише максимально сприяла закріпленню позитивного досвіду, який було накопичено протягом звітного періоду, а й допомогла подолати існуючі в профспілковій діяльності труднощі, усунути недоліки і виявити приховані резерви. Для цього відділ організаційно-масової роботи та інформаційного забезпечення Київської міської організації Профспілки провів ряд заходів щодо підготовки звітно-виборної кампанії.

У травні 2009 р. первинні профспілкові організації та районні організації профспілки отримали у користування постанови ЦК Профспілки та ради КМОППОіНУ, в яких зазначені терміни проведення звітно-виборної кампанії, Інструкцію про проведення звітів і виборів профспілкових органів у Профспілці працівників освіти і науки України, Методичні рекомендації з проведення звітів і виборів у Профспілці працівників освіти і науки України.

Узагальнивши досвід колег із Москви, Донецька, Чернігова, були перепрацьовані та видані накладом 2000 екземплярів Методичні рекомендації щодо проведення звітів і виборів у профспілкових організаціях Київської міської організації Профспілки, які розповсюджені серед первинних профспілкових організацій та їх структурних підрозділах.
У червні 2009 р. проведено семінари-навчання голів первинних профспілкових організацій ВНЗ, студентів, районних організацій профспілки на базі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. На навчаннях відбулися презентації Методичних рекомендацій, розроблених КМОППОіНУ, тренінги з питань ефективного управління в умовах змін, вирішення конфліктів у роботі профспілкового працівника, мотивації профспілкового членства, іміджу профспілкового лідера, організації звітів і виборів.

Проведені наради-навчання з головами первинних профспілкових організацій вищих навчальних закладів, студентів, профспілкових організацій прямого профспілкового обслуговування, районних організацій профспілки, де було акцентовано увагу на найважливіших етапах підготовки та проведення звітів і виборів.

Проведені семінари-навчання голів первинних профспілкових організацій установ освіти Шевченківського, Печерського, Дарницького, Деснянського районів із виїздом працівників відділу організаційно-масової роботи в райони. Головою профкому студентів Національного університету харчових технологій Підгорним В.В. було підготовлено і проведено майстер-клас для голів ППО студентів з питань організації звітів і виборів у студентських організаціях.

Для зручності використання зразків документів, які є в Методичних рекомендаціях, вони розміщені на веб-сайті КМОППОіНУ та за індивідуальними проханнями записані на компакт-диски та флеш-накопичувачі.

На сьогоднішній день звітно-виборна кампанія у розпалі. Вже проведено більше половини звітно-виборних зборів в первинних профспілкових організаціях установ освіти. Закінчилась звітно-виборна кампанія в первинках Святошинського району. Проведені звітно-виборні конференції в студентських ППО Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана, Київського національного лінгвістичного університету, Київського гуманітарного інституту, звітно-виборні збори в первинках Київського славістичного університету, Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва ім. Михайла Бойчука, Державної науково-технічної бібліотеки . Проводяться засідання профкомів ППО ВНЗ, на яких затверджуються конкретні терміни звітно-виборних зборів і конференцій.

Вже проведені вибори вказують на те, що в своїй більшості трудові колективи засвідчують довіру і повагу своїм профспілковим лідерам, обравши їх на новий п’ятирічний термін та очікують, що вони і надалі вони будуть виразником та захисником їхніх законних прав та інтересів.

І.К. ВОЛИНКО
завідувач відділу організаційно-масової роботи
та інформаційного забезпечення КМОППОіНУ

Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень